Enter a long URL to make tiny:

miércoles, 17 de octubre de 2007

Sobre l'ús (i abús) del vel islàmic a Catalunya

L'ús del mocador islàmic a les escoles catalanes em sembla una actitud ofensiva cap a la Cultura (que NO cap a la religió) del país d'acollida. Com molt bé va subratllar recentment el Secretari General de CiU, Duran i Lleida, al programa 'Tengo una pregunta para usted', si es tracta d'una questió religiosa i voluntària per part de la portadora del mocador islàmic, llavors no em sembla del tot malament, sempre que la persona que decideixi portar-ho ho faci assumint que aqui a Catalunya això no ha d'estar necessàriament ben vist per tothom, donat que la nostra cultura és molt diferent en aspectes fonamentals, i el vel islàmic és símbol d'arrel a una cultura incompatible en molts aspectes de fons esencials.

El líder de Unió no se lo pensó ni un segundo. Rechazó el velo si es "culturalmente impuesto", aunque no como símbolo religioso. Y tuvo un intercambio de impresiones con Rhumari en el que, tras dar a entender que el islam no tolera la diversidad como la sociedades occidentales --"Creo que ustedes llevan más retraso"--, le espetó: "Tengo que pedirle que se integre".

No podem distingir pel carrer aquells que porten el vel islàmic per convicció religiosa d'aquells altres que ho fan per imposició de terceres persones. Però el que està clar és que ningú pot negar que sovint la realitat que s'amaga darrere d'aquesta cuestió és la imposició per part dels pares musulmans als seus fills es dona per adscrició a una tradició familiar, religiosa i cultural, que entén l'ús del vel islàmic com una imposició que es transmet de generació en generació.

A Catalunya la integració en la nostra cultura per part dels nouvinguts --i els fills, espanyols o no, d'aquests-- passa necessàriament pel compliment de les nostres lleis, la qual cosa implica que s'han de respectar els drets humans, i un pilar d'aquest conjunt de drets bàsics contempla que no s'ha de poder imposar l'ús del vel contra la voluntat de les persones. Al païssos musulmans una dona catalana haurà d'anar amb vel islàmic per una cuestió de respecte de la seva cultura, a Catalunya, per què hi ha qui vol contrariar les bases de la nostra cultura que fomenten uns valors d'expressió religiosa sensiblement diferents a les del seu país d'origen?

Reflexionem...

Your email address:


Powered by FeedBlitz







Top Blogs España (¡y a mucha honra, oiga!)
El dèficit fiscal de Catalunya aquest any és de
...
cliqueu aquí per a més informació