Enter a long URL to make tiny:

lunes, 17 de diciembre de 2007

'Bye, bye, Espanya'

EL PERIÓDICO DE CATALUNYA - 16/12/2007

El CCCB va estrenar el polèmic fals informatiu belga que va anunciar la dissolució del país.

El debat posterior va deixar clar que aquest xou és impensable a Catalunya...

By Manuel de Luna:

Posem per cas que aquesta nit TVE-1 suspèn d'improvís la programació per emetre un avanç informatiu en el qual un circumspecte Lorenzo Milá, presentador del prestigiós Telediario 2, anuncia que Catalunya acaba de proclamar la independència. Posem per cas que aquesta notícia bomba obre un informatiu especial, Bye, Bye, España, que connecta en directe amb Barcelona per anunciar que el Rei acaba d'abandonar la ciutat (on estava de viatge oficial), que s'han tancat les fronteres de Catalunya amb València i Aragó, que els avions procedents d'Espanya que es dirigeixen al Prat estan sent desviats... Suposem que en aquest especial apareix el director de TVE, Xavier Pons, que, com a català que és, dóna la seva opinió i valoració del pas fet per Catalunya. Imaginem que les reflexions de Pons s'encadenen amb connexions en directe amb polítics (catalans, espanyols, txecs, eslovacs, serbis, montenegrins....), que analitzen la nova etapa que s'obre a l'Estat espanyol. I posem per cas que, després de més de mitja hora de tan trepidant especial informatiu, apareix un rètol a la pantalla: "Això és una ficció".
¿Es podria emetre un fals informatiu d'aquestes característiques? Aquesta és la pregunta a la qual es va buscar ahir resposta al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). I es va plantejar aquest problemàtic tema prenent com a referència Bye, bye, Belgium, fals informatiu que sí que es va emetre i es va situar a Bèlgica.
Fa just un any, la tele pública belga RTBF va interrompre la programació per anunciar, a través del presentador estrella dels telediaris, la independència de Flandes i la dissolució de Bèlgica. En aquell moment, va començar un --fals-- informatiu angoixant: "El rei abandona el país", "Trens bloquejats a la frontera de Flandes", "Entusiasme a Anvers", "Control policial a la frontera flamenca..."El francòfon Philippe Dutilleul, director de Bye, bye, Belgium, va defensar ahir el seu experiment ("Volíem provocar un verdader debat de fons sobre el futur de Bèlgica"), però va reconèixer que el resultat va superar totes les seves expectatives. I és que l'escàndol que es va muntar a Bèlgica va provocar que el llavors primer ministre, Guy Verhofstadt, qualifiqués l'emissió d'"irresponsable", i que el democristià flamenc (vencedor de les passades eleccions), Yves Leterme, comparés la RTBF a la Ràdio dels Mil Turons de Rwanda (que va instigar el genocidi tutsi del 1994).
¿I què hauria passat aquí? Impossible de saber, ja que ningú gosaria emetre un experiment amb material tan sensible, tal com van coincidir els professionals espanyols que van assistir a la multitudinària projecció de Bye, bye, Belgium al CCCB. Xavi Coral, presentador del TN de TV-3, no es prestaria a un xou així ("Sé el que costa aconseguir la credibilitat") i va recordar que als informatius no poden fer brometes ni el Dia dels Sants Innocents: "A la gent li costa molt descodificar el que és una broma en un TN que considera seriós".Francesc Escribano, director de Televisió de Catalunya, tampoc s'atreviria a reflexionar sobre la independència de Catalunya en un hipotètic Bye, bye, Espanya (com sí va fer el seu homòleg de la RTBF). "Som un altre país i una altra tradició democràtica, i aquí tenim debats que són gairebé tabús, perquè desperten molt baixes passions, com amb el documental La pelota vasca".Josep Maria Carbonell, president del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, també va abonar la idea que el xou és inimaginable a Espanya, "perquè transgredeix uns codis de comunicació entre receptor i emissor. Trencar aquests codis tàcits és un risc, i més quan toca temes molt sensibles de la nostra història".
Davant aquest front comú, Dutilleul va haver de descobrir ahir que Espanya segueix sent diferent, i que tocar crostes nacionalistes provoca irritacions.

Your email address:


Powered by FeedBlitz







Top Blogs España (¡y a mucha honra, oiga!)
El dèficit fiscal de Catalunya aquest any és de
...
cliqueu aquí per a més informació